🚛Transport gratuit la comenzi de peste 500 lei pentru 95% din produse 🚛

Efecte neasteptat de bune pentru vaselina cablu macara

Efecte neasteptat de bune pentru vaselina cablu macara

Efecte neasteptat de bune pentru vaselina cablu macara


Ungerea cablurilor metalice de ridicare din componenta unei macarale nu ofera doar protecție împotriva coroziunii. Specialistii in tehnica de ridicare explică de ce ar trebui să îndrăznești să ungi în mod regulat cablurile metalice sau cablurile de sarcina.






Exemplu extrem de deteriorare ca urmare a lipsei de ungere cablu de sarcina.


Tindem să ne amintim experiențele rele mai bine decât pe cele bune. Cel mai bun exemplu este impresia larg răspândită că la supermarket este întotdeauna o coadă mai lentă și că ceilalți ies mereu mult mai repede. Odată ce ai trecut prin asta mai bine, de obicei nu o iei în serios.

Atunci când lubrifiați cablul de sarcina, acesta ar putea fi unul dintre motivele pentru care experiențele negative cu frânghiile lubrifiate pot persista în industrie timp de zeci de ani, iar rezultatele bune sunt cu greu transmise.
Lubrifierea cablului de sarcina - sau a cablului de ridicare de pe macara, ofera mai mult decat simpla protectie anticoroziva. Pentru a arăta acest lucru, dorim să aprofundăm puțin efectul rularii cablului prin sistem și cum poate ajuta o vaselina speciala pentru acest sistem.

Un cablu de oțel este de multe ori mai rezistent decât un material solid cu același diametru. Și totuși, o frânghie poate fi îndoită flexibil fără ca materialul să se deformeze plastic la margini.

Coarda folosește un truc aici: datorită structurii răsucite a firelor, cablul „preia” secțiuni de sârmă comprimate din zona de presiune a cotului și le mută în zona de tensiune pentru a compensa. Figura 1 de mai jos arată efectul în cablu puțin mai clar în comparație cu un material solid:



Aparat de gresare instalatie de telescaun pe cablu Bleichert in anul 1916
 

Consecințele unui cablu metalic uscat - nelubrifat



În acest fel, o parte din solicitarea de încovoiere din ansamblul cablului este compensată. Dacă o frânghie este flexibilă și bine lubrifiată, acest proces funcționează cel mai bine cu frecare corespunzătoare.

Dacă un cablu este uscat sau chiar corodat, compensarea îndoirii este împiedicată prin deplasarea firelor. Spirele nu aluneca la fel de bine pe scripete  iar tensiunea firului la îndoire crește. Dar care sunt consecințele?

Cu fiecare îndoire a unei frânghii peste un snopi sau cu fiecare revoluție a unei telecabine, oboseala frânghiei crește și o mică parte din durata de viață a frânghiei este „epuizată”. Există, de asemenea, uzură din cauza abraziunii, dar vom omite acest lucru în această considerație.

Ruperea firelor apar în timp, la început lent și apoi mai rapid pe măsură ce uzura progresează. Pentru cablul metalic, progresia oboselii este cea mai scăzută atunci când îndoirea are loc cu puține obstacole și tensiunea firului rămâne cât mai mică.

Cu zeci de ani în urmă, frânghiile uscate au fost testate în laborator în comparație cu frânghiile complet lubrifiate: la mașina de testare, diferența de viață a fost de factorul 2X. În Figura 2 de mai sus, o frânghie a fost desprinsă până la firele sale și o șuviță uscată, puternic solicitată, a fost plasată pe o șuviță de la o lungime aproape neutilizată.


 

Frecarea la orice cablu metalic pleaca din miez



Pe lângă faptul că influențează durata de viață, frecarea consumă și energie. Este evident că o frânghie uscată sau corodata are o eficiență de îndoire mai slabă.

Întrebarea despre cât de multă energie este necesară de fapt pentru a trage o frânghie uscată printr-un sezon nu a fost încă cercetată în detaliu. Adevărul este: O frânghie dezvoltă mai multă frecare internă din cauza lipsei de lubrifiere, astfel încât devine mai rigidă și ruperea sârmei poate apărea mai rapid.

Durata de viață a cablului poate fi mărită prin lubrifiere profesională cu un agent adecvat, o cantitate echilibrată și la intervale suficient de apropiate. Totodată, conform logicii, se reduce consumul de energie al hidromotorului.
 

Concluzie:  informatii eronate vs. experiență



După cum am menționat la început, mulți oameni se feresc să relubrifieze un cablu de sarcina din cauza experiențelor proaste care au fost transmise. Iar lubrifierea este, de asemenea, o intervenție în starea REALĂ a sistemului, unde pot fi făcute greșeli.

Însă o experiență bogată de peste 100 de ani de utilizare a cablurilor de sârmă pentru telecabine sau automacarale, poduri rulante, etc arata o imbunatatire a intregului sistem de tractiune precum si costuri reduse cu reparatii ulterioare.

Suntem aici pentru tine cu sfaturi si cu produse premium pentru uns mecanisme pe cablu metalic.


 

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!