🚛Transport gratuit la comenzi de peste 500 lei pentru 95% din produse 🚛

Telecomanda - pupitru comanda nacela Star 8-10

Telecomanda - pupitru comanda nacela Star 8-10
In randurile care urmeaza prezentam telecomanda din cusca a nacelei Haulotte Star 8 - Star 10 - cu data de productie intre anii 2002 si 2014. Modelul anterior are o telecomanda diferita, vom dedica ulterior un articol pentru modelul mai recent


Localizare telecomanda nacela Star 8-10


Telecomanda pe modelul Star 8 / Star 10 se afla pozitionata in cusca nacelei, in partea de sus, astfel incat este usor accesibila pentru operator si este fixata in cusca cu ajutorul a 4 suruburi. Spre deosebire de nacelele foarfeca Compact unde vorbim de o telecomanda detasabila, aici vorbim de o telecomanda cu pozitie fixa, care nu este destinata pentru demontare frecventa.



Carcasa metalica rezistenta


In primul rand, piesele din componenta telecomenzii nacelei Star 10 sunt bine organizate intr-o carcasa metalica rezistenta. Aceasta carcasa are formele pretaiate pentru butoane, intrerupatoare, contact general si pentru manete. Carcasa nu este o piesa care se defecteaza usor - este o piesa care nu se solicita foarte des si se deterioreaza doar daca a fost atacata de rugina sau a suferit socuri sau lovituri puternice.


Carcasa metalica cu autocolant aplicat

Piese montate pe carcasa metalica


In continuare vom prezenta piesele care sunt montate pe carcasa metalica a telecomenzii Haulotte. Acestea sunt la vedere, avand fie functie de comanda, functie de avertizare vizuala, sau functie de comutare.
 

Buton pornire  sau contact ciuperca


Este butonul rosu cu forma de ciuperca avand o calota in partea superioara. Acest buton se activeaza fie prin rasucire usoara spre dreapta sau spre stanga sau prin apasare respectiv tragere. Odata ce acest buon este activat - nacela poate prelua comenzi. In cazul in care operatorul sesizeaza anumite pericole iminente, acesta este obligat sa apese pe acest buton pentru a intrerupe toate comenzile nacelei.
 

Buton actionare joystick-uri


In partea dreapta sus se afla un buton. Acesta se actioneaza prin apasare. De fiecare data cand se muta comutatorul in trei pozitii pe oricare alta pozitie, pentru a putea efectua manevre cu cele 2 leviere de comanda sau joystick-uri, este nevoie sa apasati scurt butonul de actionare din dreapta sus. Deasemenea, daca o anumita perioada de timp nu se efectueaza nici o comanda, trebuie apasat din nou acest buton dupa care nacela este gata de a prelua comenzi de la operator. Acest buton trebuie apasat dupa deschiderea circuitului de la intrerupatorul ciuperca, insa nu mai devreme de 8-10 secunde de la activare - altfel nacela intra in avarie 03, indicand in pupitrul de comanda de jos AL03.
 

Joystick sau levier comanda


Telecomanda din cusca contine 2 manete de comanda care se mai numesc si joystick-uri. Acestea indeplinesc functii diferite.
Joystic-ul din partea stanga jos este destinat pentru manevra de viraj spre stanga sau spre dreapta - cand pozitia intrerupatorului cu 3 pozitii este comutata pe modul de deplasare. Daca intrerupatorul este comutat pe pozitia de ridicare brat - atunci de pe aceeasi maneta din stanga jos veti efectua functia de invartire nacela. Levierul din dreapta jos este destinat pentru efectuarea deplasarii spre inainte sau spre inapoi (mers revers) iar cand comutatorul este in pozitia de ridicare brat - ridicarea se va face de la acest joystick. Cand comutatorul este pozitionat spre dreapta - pe comanda brat pendular sau jib - atunci de pe acelasi joystick din dreapta jos se va efectua manevra de inaltare - coborare brat auxiliar pendular.
 

Bec avertizor depasire greutate


Intre cele doua leviere de comanda se afla un bec rosu de avertizare. Acesta trebuie sa fie intotdeauna stins. In momentul in care acest led se aprinde este cazul sa renuntati la ceva obiecte care se afla in cosul nacelei. Acest bec semnalizeaza depasirea greutatii maxim admise de 200kg. In mod normal, nacela poate sustine 2 muncitori cu greutate medie si cateva scule. Daca totusi greutatea este depasita, acest bec are rolul de a indica depasirea greutatii maxim admise.
 

Butonul de claxon


Pe acest model de telecomanda, butonul care actioneaza claxonul este pozitionat in partea stanga sus, fiind mereu la indemana operatorului. Acesta emite un sunet puternic de avertizare - sunet strident si tare - oridecate ori este apasat. In acest fel, manevrantul nacelei va indica persoanelor din zona sa se fereasca din raza de lucru a nacelei.
 

Intrerupatorul rotativ in 3 pozitii


Acesta comuta functiile ambelor joystic-uri dupa cum urmeaza:

- Pozitia spre stanga - manetele vor efectua manevrele de mers inainte si inapoi precum si de directie spre dreapta sau spre stanga
- Pozitia din mijloc - manetele se vor folosi pentru rotirea nacelei si telescoparea bratului in sus sau retragerea tronsoanelor de brat spre in jos
- Pozitia spre dreapta - acum manetele vor efectua miscarea de oscilatie de elevatie - coborare a bratului auxiliar numit si brat penduldar sau jib.
 

Sticker autocolant pentru telecomanda


Aici vorbim despre eticheta neagra cu forme pretaiate pentru butoane, intrerupatoare si manete. Aceasta se lipeste pe suprafata carcasei metalice si va proteja interiorul telecomenzii de umezeala si praf. Totodata manevrantul nacelei va vedea functiile fiecarui buton, comutator sau maneta in parte. Autocolantul acesta se murdareste si se rupe in timp, iar noi recomandam inlocuirea periodica pentru a proteja interiorul telecomenzii de uzura precoce si pentru a asigura un mediu de lucru sigur pentru nacela si operatorul acesteia.
 

Piese montate in carcasa metalica:


Carcasa metalica inmagazineaza mai multe piese. Acestea sunt protejate datorita cutiei metalice.
 

Placa electronica


Placa cu circuite integrate - placuta integrata de dimensiuni mici cu diode, tranzistori si mufe electrice. Aceasta asigura comunicarea cu calculatorul nacelei. Daca telecomanda nu este etans si permite patrunderea de umezeala in interior - placuta va avea de suferit si va trebui inlocuita in scurt timp pentru a asigura continuitatea functionarii nacelei.
 

Cablaj electric


Cablu electric cu mai multe fire care contine 3 mufe. Doua mufe se vor cupla in fiecare joystick iar cea de-a treia mufa se va conecta la placa integrata. In momentul in care acest cablaj sufera deteriorari fiindu-i atacata una dintre mufe sau izolatia cablului se va exfolia - nacela nu va functiona la parametrii normali. 


 

Mufa telecomanda


Mufa telecomenzii nacelei Star 8-10 este pozitionata in partea de jos a cutiei metalice. Aceasta se fixeaza cu 4 suruburi. Recomandam din cand in cand desprinderea ambelor mufe - atat a celei de pe telecomanda cat si a celei de pe cablu pentru a verifica starea pinilor electrici sa nu fie deplasati din pozitia normala sau sa nu fie oxidati.
 

Recomandare


In final recomandam detinatorilor de nacele Haulotte Star sa intretina telecomanda si sa o verifice periodic. Recomandarile producatorului sunt sa se verifice garniturile de la baza levierelor de comanda. Acestea nu au voie sa permita patrunderea umezelii in telecomanda. Recomandam deasemenea intretinerea conexiunilor electrice din mufa sau de pe cablul din interior si pulverizarea periodica cu spray de contacte. Acest lucru va oferi un grad mai ridicat de conductibilitate si va asigura o buna functionare a nacelei pentru o perioada indelungata.

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!